Wednesday, August 11, 2010

Obišči Tajpej! Informacije za popotnike

Predstavljam vam izjemno mesto na Daljnem vzhodu

I love Taipei!

Obožujem Tajpej! Kaj pa vi? Tajpej je izjemno mesto! Prepričan sem, da tisti, ki spremljate moj blog (v Angleščini) zdaj že veste, kako imam rad to mesto. Ogromno sem že napisal o Tajpeju, a tale članek bi naj bil v pomoč tistim, ki so namenjeni nekam v Azijo, pa še ne vedo, kam bi naj šli ali pa le iščejo informacije o tem izjemnem mestu. Kakorkoli že, svetujem vam: Obiščite Tajpej!

I love Taipei!
Tajpej je mesto, ki nikdar ne spi.

✰ Tajpej, kaj in kje?

Taipei LogoTajpej 台北市 (ali 臺北市) je moderna Vzhodnoazijska metropola in je glavno mesto Republike Kitajske (uradno ime Tajvana). Ima okoli 2.6 milijonov prebivalcev, a skupaj s predmestji celo 6.8 milijonov. Morda je majhno mesto v primerjavi s Tokiom, Pekingom, Seulom ali Šanghajem, a je definitivno ogromno mesto za Evropejca, še posebej pa za Slovenca, kot sem jaz. Tajpej leži na severu prelepega otoka Tajvana in njegovo kitajsko ime "台北市" pomeni "Mesto na severu Tajvana". Tajpej je kot ena velika pita, ki je razrezana na majhne kose z rekami Danšvej, Šindjen in Džilong in leži v Tajpejski kotlini obdan z gorovjem Šuešan.

I love Taipei!
Tajpejev moderni center Šinji je vsak večer poln prelepih luči.

✰ Tajpej zakaj?

Tajpej vas bo navdušil: Videli boste neverjetne zgradbe in številne znamenitosti v tem živahnem mestu, jedli odlično hrano, nakupovali do onemoglosti in srečali prijazne ljudi, še posebej pa videli ene najlepših žensk na svetu (namig moškim bralcem). Tajpej vas bo fasciniral s starim in novim, s historičnim in modernim in vse to na enem mestu, pogostokrat eno ob drugem. V enem dnevu boste lahko videli Taipei 101, največjo zgradbo na Tajvanu in bivšo navečjo zgradbo na svetu in Muzej Nacionalna Palača, trenutno 11. najbolj obiskan muzej na svetu, ki je poln dragocenih artifaktov iz dolge kitajske zgodovine. Vas zanima več? Potem berite dalje.

✰ Tajpej kako?

Najprej potrebujete zemljevid. In naredil sem odličnega za vas. Kliknite nanj za povečavo.

Click to see a big Taipei map!
Rdeče pike ● ● ● zaznamujejo center Tajpeja. Zahodni del (na levi) je sestavljen iz historičnih delov Wanhua in ✰ Džongdženg, vzhodni del (na desni) se nahaja moderni center, ki se imenuje ✰ Šinji.

Zdaj ko imaste zemljevid, naredite načrt. Odločite se, kaj bi radi videli in koliko časa bi radi preživeli v tem mestu. Predlagam vam vsaj 7 dni za ožje mesto Tajpeja in 14 dni za Tajpej z okolico. Seveda je pri takšnem mestu zmeraj bolje ostati več dni, če bi res radi začutili utrip mesta in celotne države, ostanite v Tajpeju in na Tajvanu vsaj 30 dni (kar vam je kot Slovencu tudi dovoljeno brez vize). A seveda boste potrebovali ogromno denarja za tak podvig in časa na razpolago, ki pa ga dandanes nikoli ni dovolj. Kakorkoli se boste odločili, zagotavljam vam, da se boste imeli zelo lepo v Tajpeju.

✰ Tajpej: Kaj videti, kaj početi?

Tukaj vam bom predstavil in pokazal moje najljubše dele Tajpeja in njegove okolice. Upam, da vas bom navdušil za potovanje in vam dal ogromno materiala za vaš morebiten izlet v to sijajno mesto. Tajpej je super mesto za mlade in stare, za popotnike iz Zahoda in Vzhoda, pravzaprav za ljudi iz celega sveta. Oglejte si Tajpej skozi moje oči.

POMEMBNO: Vse povezave z zvedico kot ta ✰ Povezava vas bodo povezale z enim od mojih člankov na isto temo (v Angleščini) in v kolikor boste držali Ctrl tipko, ko boste klikali nanje, odprle v novem zavihku. Vse povezave kot ta [Povezava] vas bodo povezale z izbrano stranjo izven mojega bloga in vam bodo posredovale dodatne informacije na temo. Moj blog je originalno v Angleščini, hvala za razumevanje.

✰ Najbolj zanimivi deli Tajpeja

Ko prispete v Tajpej, si morate ogledati enega najbolj izjemnih nebotičnikov na svetu: ✰ Taipei 101. Ta zgradba ni le moj najljubši nebotičnik, temveč je tudi zgradba, ki je postavila Tajpej na zemljevid sveta leta 2004, saj je bila najvišja zgradba na svetu skoraj polnih 6 let. Trenutno je uradno na drugem mestu, a bo verjetno kaj kmalu izgubila par mest, saj se trenutno gardi ogromno nebotičnikov na Kitajskem in na Bližnjem vzhodu, ki bodo presegli Taipei 101 v prihodnosti. A kakorkoli že, Taipei 101 bo zmeraj vreden ogleda zaradi dizajna in zaradi ogromno inovacij, ki jih je prinesel v svet moderne arhitekture. 509m visoka zgradba v obliki bambusa se nahaja v Šinjiju, modernemu središču Tajpeja. Predlagam vam, da greste na vrh zgradbe, kjer lahko vidite celotno mesto iz ptičje perspektive. Lahko tudi greste na večerjo v eno od restavracij na 85. in 86. nadstropju. To bo zagotovo izkušnja, ki je ne boste pozabili.

I love Taipei!
Taipei 101 zmeraj izgleda neverjetno ponoči.

I love Taipei!
Pogled na Tajpej iz 85. nadstropja Taipei 101, iz restavracije Diamond Tony's.

Če ste ljubitelj/ica visokih zgradb, pol vam bo tudi všeč trenutno druga navečja zgradba v Tajpeju, 245m visok ✰ Shin Kong Life Tower. Zgleda odlično ponoči, nahaja pa se v starem središču Tajpeja, Džongdžengu. Lahko posnamete ogromno lepih fotografij.

Tači most v predelu Wanhua, prelep ponoči. [vir fotografije]

Moram priznati, da je moj najljubši del Tajpeja ✰ Šinji. Ni le tisti del mesta, kjer se nahaja Taipei 101, ampak je tam še polno nakupovalnih centrov, kinov, restavracij in klubov. Potrebovali boste ogromno dni, da vidite in obiščete vse kar ponuja Šinji. Ta del Tajpeja je poln prelepe moderne arhitekture, je razmeroma velik, čist in pešcem prijazen predel. Tukaj se zbira predvsem srednji in višji sloj Tajvancev, ki hodijo sem jest, nakupovat in se zabavat tja. Je nekaj podobnega kot Seulov znameniti del ✰ Gangnam, le manjši in bolj prijeten za sprehod, zato ker zgradbe niso tako ogromne in zastrašujoče kot te v Seulu.

Šinji je Tajpejev moderni center z znamenito zgradbo Taipei 101.

I love Taipei!
Šinji proti večeru.

Šinjijeva cona za pešce trgovinami in restavracijami.

Eden bolj znanih mestnih četrti Tajpeja je ✰ Šimending, kjer se nahaja največja peš cona v Tajpeju. Šimending je znan po tem, da tja zahajajo mladi ljudje, predvsem najstniki, ki obiskujejo raznorazne restavracije, butike in kina. To je del mesta za individualiste, lahko boste videli mlade, ki se oblačijo po norih trendih, ki povečini prihajajo iz Japonske. A četudi je tukaj dosti mladih, se znajdejo med njimi premnogi starejši in nikogar to ne moti. To je verjetno najbolj liberalen del Tajpeja in lahko preživite nekaj ur le v tem delu mesta.

I love Taipei!
Šimending ponoči.

In potem je tu še ✰ Džongšjao Vzhodna cesta, Tajpejeva glavna cesta, ki povezuje zahodni historilni del mesta s vzhodnim modernim. Ob tej cesti je ogromno nakupovalnih centrov in trgovin, butikov, fitness centrov, karaoke barov in restavracij. Je Tajpejeva modna ulica, kjer se ljudje hodijo kazati v najlepši opravi. Tukaj boste videli najbolj privlačne Tajvanke in Tajvance, od mladih do starejših, in nikoli vam ne bo postalo dolgčas. Cesta je dolga več kilometrov. In tukaj se tudi zbirajo bogati in vplivni, med njimi tudi znane osebe iz glasbe in televizije. Hočete videti seksi Tajvanke? Pojdite na sprehod po Džongšjao Vzhodni cesti!

I love Taipei!
Džongšjao Vzhodna cesta ponoči.

Tajpej je najbolje raziskovati s podzemno železnico, ki se imenuje Taipei MRT [uradna stran]. Vlaki so hitri, čisti in zanesljivi in niso preveč prenatrpani kot je to znano iz velikih Azijskih mest kot Seul in Tokio. Jesti in piti v vlakih ni dovoljeno. Najboljše si je kupiti pametno kartico (EasyCard), katero napolnite z denarjem in jo pol uporabljate za potovanja po Tajpeju. To velja še posebej, če nameravate videti ogromno delov mesta. Če se hočete peljati le nekajkrat, lahko kupite žeton za eno vožnjo ali pa dnevno kartico za neomejeno šetvilo voženj v roku 24 ur. Več informacij o cenah [tukaj].

Postaja Taipei City Hall v Šinjiju, blizu Taipei 101.

Taipei's fashionable young people on the subway
Mladi Tajvanci čakajo na vlak. Beri o ✰ mladih Tajvancih

✰ Nočno življenje v Tajpeju. Kje?

Taipei ClubbingTajpej je poln nočnih klubov, barov in diskotek, ki se najdejo skoraj vsepovsod v mestu. Najboljši način, da najdete klub, ki je primeren za vas, je da pojdete na spletno stran [Waakao.com], a če hočete videti, kako se mladi zabavajo v Tajpeju, si oglejte [fotografije Stevena Vigarja] iz Julija 2010 iz zabave v nočnem klubu [Luxy]. Poleg Luxyja, vam še priporočam sledeče klube: [Roxy Roots], ki je eden bolj znanih reggae in blues barov in še dva nočna kluba, ki sta super za plesanje do zore: [Legacy] in [The Wall]. Seveda je v Tajpeju še ogromno več nočnih klubov, a jih ne bom tukaj navajal. Morda bom posvetil cel članek nočnemu življenju v Tajpeju kdaj v prihodnosti. Steven Vigar, eden najboljših fotografov na Tajvanu, mi je dovolil, da delim nekaj fotografij z vami iz nočnih klubov v katere zahaja. Si želite videti razdivjanje tujce, Tajvanke in Tajvance na plesišču od večera do jutra? Pridite v Tajpej, zabave so enkratne.

Vse štiri fotografije z dovoljenjem Stevena Vigarja. (Hvala!)

✰ Nakupovanje in hrana v Tajpeju

Nakupovalna središča so dobesedno vsepovsod v Tajpeju. Večina jih je v Šinjiju ali vzdolž Džongšjao Vzhodne ceste. Rad bi vam predstavil malce drugačne nakupovalne centre, takšne, ki so nekaj posebnega. Eden od teh je ✰ Zabaviščni Park Miramar (ob postaji Jiannan). Ta park je sestavljen iz večih nakupovalnih centrov, je poln kino dvoran (tukaj najdete navečje filmsko platno v Aziji) in restavracij in z največjim veletočem v Tajpeju, ki je tudi eden znamenitih razpoznavnih znakov mesta.

I love Taipei!
Največji veletoč v Tajpeju v Zabaviščnem parku Miramar.

Zanimivost: Na Taipei 101 je vsako leto vidna največja elektr. ura na svetu ob novem letu.

Nakupovani center Tapei 101, Šinji, ob večeru, poglej njegovo [spletno stran].

Ko govorimo o velikih in izjemnih nakupovalnih središčih, eden od njih je ✰ Core Pacific City na severu Šinjija [spletna stran]. Kar je zanimivo tukaj je edinstvena oblika zgradbe. En del je v obliki krogle, ki je vgrajena v glavni del konstrukcije oblike črke L. Nekaj let nazaj je bila ta zgradba najbolj popularni nakupovalni center Tajpeja, a so po izgradnji Taipei 101 v letu 2004 vsi hodili po nakupih v tisti del mesta. A vseeno vam priporočam, da si ogledate Core Pacific City že zaradi arhitekture.

Core Pacific City proti večeru: Izjemen primer moderne arhitekture.

Seveda ne boste prišli v Tajpej le zaradi nakupovanja (čeprav bi to lahko bil dovolj tehten vzrok), ampak boste tudi hoteli poskusiti neverjetno dobro hrano. Tajvanska hrana je ena najboljših na svetu. V Tajpeju dobite kar hočete, hrane je na pretek in jo lahko vidite na vsakem koncu. V primeru, da si ne znate predstavljati, tukaj je ✰ dokaz. Ko boste šli v Tajpej, se morate odpraviti v eno od znamenitih nočnih tržnic, ki so del Tajvanske kulture. Naj vam predstavim nekaj najbolj znanih.

I love Taipei!
✰ Tukaj je moj seznam nočnih tržnic, poiščite si najljubšo.

Nočne tržnice so polne tradicionalne tajvanske hrane in prenekatera se bo Zahodnjakom morda zdela neobičajna, morda celo odštekana. A bi poskusili ✰ žabjo juho? Sem jo poskusil in moram reči, da ni slaba.

Shilin Night Market!
✰ Nočna tržnica Šilin, najznamenitejša nočna tržnica Tajpeja.

To je glavna in najbolj obiskana nočna tržnica Tajpeja, kjer se ne le zgrinjajo vsi turisti, ampak tudi privabi ogromno domačinov. Je polna pristne tajvanske kuhinje kot znamenit smrdeči tofu, Tajvanske klobase, omleta z ostrigami, kitajski dušeni in ocvrti cmoki, mesni kruhki, čaj z mlekom in biseri in še dosti več.

Nekatere ostale nočne tržnice vredne omembe so še ✰ Nočna tržnica Raohe v mestnem delu Songšan, ki je za Šilinom običajno druga najbolj popularna nočna tržnica. Potem je tukaj še zelo popularna tržnica ob univerzah: ✰ Nočna tržnica Šida. Ena manj turistična a tudi zanimiva tržnica je ✰ Nočna tržnica Tonghua in ena najstarejših nočnih tržnic, meni najljubša, je ✰ Nočna Tržnica Ningšja.

I love Taipei!
Odlična Tajvanska hrana, ki jo lahko najdete na nočni tržnici v Šilinu.

Tajvan je tudi znan po tem, da ima ene najboljših sladic v Daljnem vzhodu. Kar vam resnično priporočam, sta dva znamenita sladoleda v Tajpeju, ki imata dolgo tradicijo. Eden je sladoled [Snežnega Kralja], ki je znan po tem, da ima prodaja ogromno različnih okusov (preko 70) in med njimi je par odštekanih kot okus vasabija, čilija, prašičjih nog, paradižnika, korenčka in bazilike. Še en znan sladoled, ki vam ga priporočam je ✰ Šin Fa Tingov rezan sladoled. To je sladoled, ki je narezan na milimetre tanke sloje in se v trenutku stopi v ustih.


In če ste že prišli v Tajpej, ne pozabite edinstveno Tajvanski napitek ✰ čaj z mlekom in biseri, ki ni le popularen na Tajvanu, temveč vsepovsod po Daljnem Vzhodu. Je resnično dober, poceni in se vam bo zelo hitro prikupil kot odlična pijača za osvežitev ali pa kot obvezen napitek ob Tajvanski hrani. Enostavno ga morate poskusiti, če pridete na Tajvan.

Obstaja ogromno zvrsti in načinov priprave čaja z mlekom in biseri.

Seveda hrana na Tajvanu ni le tradicionalno Tajvanska. A ste poslovnež iz Zahoda, ki pogreša domačo hrano? Ni problema, v Tajpeju se dobi karkoli želite. Tajpej je raj za vse, ki radi jedo dobro hrano. V Tajpeju je ogromno restavracij z zahodno hrano, kjer lahko dobite odlične špagete ali pico kadarkoli si želite. In ta hrana je resnično dobra, zato ker Tajvanci znajo stvari narediti dobro.

I love Taipei!
Zahodno hrano je v Tajpeju zelo enostavno najti.

Poleg domačih specialitet in odlične hrane in Zahoda, boste v Tajpeju našli tudi odlične restavracije z drugo Azijsko hrano , kot npr. Korejsko, Japonsko ali Indijsko. Tudi restavracij s hongkonško hrano je na pretek. Ena izmed teh, ki vam jo toplo priporočam, je ✰ The Sweet Dynasty, ki je znana po odličnih desertih.

Hongkonška restavracija z odličnimi deserti.

A če hočete doživeti nekaj enkratnega, pojdite na vrh Taipei 101, v restavracijo ✰ Diamond Tony's observatorijska restavracija, ki se nahaja na 85 nadstropju tega izjemnega nebotičnika, na okoli 370m anadmorske višine. Cena je sicer temu primerna (vsaj 100eur za dve osebi), a je hrana neverjetna in enako velja za razgled.

I love Taipei!
Večerjati na vrhu nebotičnika Taipei 101 je nepozabna izkušnja.

I love Taipei!
Najboljša raca, ki sem jo kadarkoli jedel... na 370m nadmorske višine.

Tajpej je tudi znan po eni drugi, novi vrsti restavracij, ki se imenujejo ✰ temske restavracije. Letos (2010) so izjemno popularne. Od Hello Kitty stila do bolnice ali letala [oglej si fotografije], te restavracije so zelo zabavne, hrana je odlična in fotografije bodo zagotovo popularne na Facebooku. A bi jedli "iztrebke"? Aha, tudi to lahko poskusite v Tajpeju. Pojdite v restavracijo ✰ Modern Toilet, ki je urejena v stilu stranišča in s hrano, ki spominja na izločeno hrano. Slike so hujše kot pa je v resnici. Pravzaprav je obisk te restavracije resnično zabaven :-)

Vse v stilu stranišča in iztrebkov: Neverjetno zabavna izkušnja. In hrana je zelo dobra.

✰ Zgodovinski Tajpej

Poleg hrane, pijače, nakupovanja in obiskov nočnih klubov, vam Tajpej ponuja ogromno zgodovine. Tajpej je relativno mlado mesto, saj je staro le okoli 300 let. Nima te dolge zgodovine, kot jo ima večina evropskih mest, a ta tri pretekla stoletja so bila zelo bogata in zanimiva. Od začetnega naseljevanja Han Kitajcev v 17. stoletju do 50 letne Japonske okupacije iz začetka 20 stoletja pa vse tja do glavnega mesta Republike Kitajske po drugi svetovni vojni, Tajpej je doživel ogromno dobrih in slabih časov. Tajpej sicer nima historičnega jedra, kot go ima večina evropskih mest, a ostanki starega Tajpeja se dajo najti, je pač treba vedeti, kje. Upam, da vam bom lahko pri tem pomagal. Večina zgradb, ki zgledajo stare, je bila zgrajena v 20. stoletju, ali pod Japonsko oblastjo ali pa, ko je bil na oblasti Čjang Kaj-šek, bivši dosmrtni predsednik Republike Kitajske oz. Tajvana (od 1949-1975).

Oglejte si znamenite zgodovinske zgradbe od 18-20. stoletja:

✰ Tempelj Zmajeve gore, najbolj znamenit tempelj Tajpeja iz 1738.

I love Taipei!
✰ Konfucijev tempelj meni najljubši tempelj v mestu, iz 1939.

I love Taipei!
✰ Baoan tempelj je eden najstarejših templjev v mestu, iz 1804.

I love Taipei!
✰ Šingtjen tempelj je eden najbolj popularnih templjev v mestu.

I love Taipei!
✰ Dihua Ulica je najstarejša ulica v Tajpeju.

I love Taipei!
✰ Čjang Kaj-šekova spominska dvorana, dokončana leta 1980.

I love Taipei!
✰ Narodna koncertna dvorana, dokončana leta 1987.

I love Taipei!
✰ Narodno gledališče, dokončano leta 1987.

I love Taipei!
✰ Vrata velike centralnosti in popolne pokončnosti, dokončana 1975.

I love Taipei!
✰ Shin Kong Life Tower, viden iz Trga svobode. Zgrajen je bil 1993.

Kip [Sun Jat-sena], očeta Republike Kitajske v 1911.

I love Taipei!
✰ Predsednikova palača, dokončana 1919.

I love Taipei!
✰ 228 Spominski park, posajen leta 1908.

Glavna železniška postaja, dokončana 1989. Starejša zgradba [tukaj].

✰ Glavna pošta, zgrajena leta 1895.

Preberite vse o ✰ starih mestnih vratih Tajpeja.

✰ Severna vrata, zgrajena leta 1884.


✰ Južna vrata, zgrajena leta 1879.

✰ Majhna južna vrata, dokončana leta 1879.

✰ Vzhodna vrata, zgrajena leta 1884.

I love Taipei!
✰ Vrt in rezidenca družine Lin je ena najlepših iz dinastije Čing, 1847.

I love Taipei!
✰ Rezidenca družine Li je dobro ohranjena hiša iz dinastije Čing, 1857.

I love Taipei!
✰ Narodni Palačni Muzej, zgrajen leta 1964 [spletna stran].

I love Taipei!
✰ Muzej Sodobne Umetnosti se nahaja v bivši mestni hiši, zgradba iz 1921.

I love Taipei!
Narodni Muzej Tajvana, dokončan leta 1908 [spletna stran].

Narodni Muzej Zgodovine, dokončan leta 1955 [spletna stran].

Nanhaj Akademija z lepim ribnikom.

✰ Botanični vrt, Tajpej, osnovan v letu 1921.

Lotusov ribnik, ki je del botaničnega vrta.

I love Taipei!
✰ Čjang Kaj-šekova predsedniška rezidenca v Šilinu, zgrajena leta 1950.

I love Taipei!
✰ Veliki hotel, ustanovljen leta 1952, dokončan v letu 1973.

✰ Okolica Tajpeja

Tajpej ponuja ogromno, a je dobro, da si rezervirate nekaj časa za obisk prelepih majhnih mestec v okolici mesta. Večina teh je dosegljiva z avtobusom ali vlakom in obisk le-teh bo izpopolnil vaše potovanje v Tajpej in ga naredil nepozabnega. Naj vam predstavim nekaj teh krajev:


Najprej obiščite ✰ Danšvej, majhno mesto severno od Tajpeja, znano po stari kolonialni arhitekturi iz Španskih in Nizozemskih časov. Mesto je dosegljivo z mestno železnico MRT (rdeča linija, 30min). Južno od centra Tajpeja je ✰ Šindjen, majhno mesto blizu gora z lepim jezerom in rekreacijskim parkom. Pravtako je dosegljivo z mestnim vlakom MRT (zelena linija, 20min). Vzhodno od Tajpeja in okoli 1h vstran je ✰ Čilong, eno največjih tajvanskih pristanišč, ki je znano po nočni tržnici ✰ Mjaokou, po mojem eno najboljših in najbolj znanih nočnih tržnic na Tajvanu.


Priporočam vam tudi, da obiščete ✰ Inge, majhno mesto zahodno od Tajpeja (30min z navadnim vlakom), ki je znamenito po tem, da je center keramične industrije Tajvana, kjer se nahaja muzej in stara ulica polno keramičnih izdelkov. Pravtako izredno zanimivo mestece je ✰ Džjoufen, ki je zgrajeno na hribu in ima zelo lep razgled na severno obalo Tajvana (nahaja se 1.5h vstran od Tajpeja). Razgled je neverjeten in mesto je polno čajnic. Blizu Džjofena je ✰ Jeljov, znamenit geopark poln neverjetnih naravnih kipcev kot ✰ Kraljičina Glava, ena najbolj znanih naravnih lepot Tajvana. Nazadnje vam priporočam, da obiščete ✰ Ulaj, ljubka vas globoko v gorah, znana kot termalno središče severnega Tajvana (1h vstran od Tajpeja z avtobusom). Poleg term lahko še uživate v hrani Tajvanskih staroselcev in morate si ogledati znameniti Ulajski slap.

✰ Naokrog po Tajvanu

Tajpej je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje celotnega otok . Je zelo dobro povezan z ostalimi velikimi mesti kot ✰ Tajčong, ✰ Tainan and ✰ Gaošjong. Z hitrim vlakom HST boste na jugu Tajvana v 1.5 ure (Med Tajpejem in Gaošjongom je 250km).

Tajvan seveda ponuja dosti več kot pa velika mesta, a to bo tema enega drugega članka v prihodnosti.

✰ Zaključek

Upam, da vam je Tajpej zanimiv skozi moje oči. Tole predstavitev sem napisal prostovoljno, ker menim, da je premalo napisano o Tajpeju in Tajvanu v Slovenščini in bi rad predstavil to mesto Slovencem, ki so zainteresirani potovati sem. Ta članek bom posodabljal in dodajal nove fotografije skozi čas, pravtako bom poskušal posodobiti informacije, v kolikor se bo kaj spremenilo v prihodnosti. Prosim, da mi poveste, če sem naredil kakšno napako, da popravim. Pravtako lahko komentirate, če imaste kakšne pripombe ali vprašanja, z veseljem vam bom pomagal.

Tajpej je poln mladih.

Zanimivost: 88% današnjih Tajvancev je krvi staroselcev Avstronezijcev [vir].

Taipei 101 poleti 2010. Oglej si ✰ veliko fotografijo tukaj.

Zanimivost: Taipei 101 je viden iz skoraj vsakega dela mesta in od daleč naokrog.

I love Taipei!
Lepo dekle v bližini Taipei 101. Mnogi takšnih boste videli v Tajpeju. [vir fotografije]

Zanimivost: Tajpej je postal prestolnica province Tajvana leta 1886 pod Čing dinastijo.

Upam, da imaste dovolj vzrokov, da obiščete Tajpej vsaj enkrat v življenju.

Zanimivost: Tajpej je varno mesto, polno muzejev, univerz in dobre hrane.


Tajpejčani so prijazni, a sprva zadržani, a koj spoznate, bodo postali zelo topli in lahko sklenete ogromno prijateljstev z njimi. Lepo dekle na zgornji sliki ima posebno mesto v mojem življenju. Z njo sem preživel prelepe trenutke v Tajpeju in Tajvanu in bi se ji rad zahvalil za vso pomoč in za vse izlete, ki jih je organizirala. Pravtako hvala za prevodtega članka v Kitajščino. Najlepša hvala, moja punca. 我愛妳!
[Vse fotografije so moja last, razen, kjer je navedeno drugače]
[Zadnji UPDATE: 29. 3. 2010]

No comments:

Post a Comment

My Kafkaesque life © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute